Nyår

Gott Nytt År!


Folk, folk, folk

Det bara kryllar av folk nu. Det är fullt av människor, bilar, skotrar och slalomåkare i byn. Ska man fara på affären så gäller det att välja rätt tid vilket vi inte gjorde idag. Det resulterade i att det tog över 30 min bara att tanka bilen och betala. Man märker även att det är mycket folk eftersom nätet blir överbelastar vid jämna mellanrum och det trots att det inte är vid tolvslaget på nyårsafton.


Bastubad

Nu håller jag på att elda upp bastun så det blir att basta ikväll, superskönt! Man blir ju verkligen varm i hela kroppen så jag önskar att man hade en i Lycksele också. Speciellt då det är en kall vinterdag och man varit på stallet.


Att köra fast med bilen

Jag tror aldrig att jag tidigare sett så många bilar som kört fast som jag gjort under dessa dagar i stugan. Det började ju redan då vi kom upp på fredagen innan jul då pappa hamnade lite för långt utanför vägen och kusinen fick komma och hjälpa till med traktorn. Men jag tror att många kör fast eftersom det är så snöblint, man har svårt att se var vägen slutar på sidan och dessutom är det nog plogat lite för långt ut. Jag är glad så länge det inte är jag som hamnar utanför :)


Förberedelser inför nyår

Idag har jag och Olof skottat fram grillplatsen så vi kan elda imorgonkväll. Det var mycket snö men ändå lättskottat som tur var. Snödjupet ska tydligen vara 87 cm och det märktes.


Backe upp och backe ned

Det tar som emot att motionera här uppe i stugan för mig. Det finns ingen plan väg utan antingen går det uppför eller nedför och det är långa backar, speciellt då man ska upp. Men nu har jag bestämt att jag iaf ska ta minst en promenad varje dag, jag behöver ju inte säga hur lång den blir :)


Massage

Sitter och väntar på att mamma ska masseras klart så det blir min tur. Ingen dålig julklapp att få en riktig massage på juldagen och ännu bättre att man bara behöver gå till bastun för att få den.


Julmat

Laddar för julmiddag.


Träning

Eftersom det "bara" var -17 idag så fick det bli en löptur idag. Det gick ganska bra bara man klädde sig med flera lagerprincipen. Så nu är jag redo för julmat ikväll.


24 december

Så har det äntligen blivit julafton :)


Promenad x 2

Det hann bli ännu en promenad idag på 5km så nu känner jag mig ganska nöjd för dagen.

Nu ska det spelas TP med familjen.


Promenad

Idag är det lika kallt som igår men tog mig ändå en promenad. Egentligen är det bara lathet som gör att jag skyller på att det är för kallt för att vara ute. Idag tog jag på mig bra kläder och då är det inte alls speciellt kallt att vara ute och gå.


Brr

Idag är det kallare än -20 här i kittelfjäll så just nu känns det inte så aktuellt med en löptur. Men det är iaf jättefint ute så man får njuta av utsikten istället.


Julkänsla

Nu har vi kommit fram till stugan och julkänslan börjar verkligen infinna sig. Känns helt underbart att få vara här i hela 1,5 vecka. Kommer inte ihåg sist jag var här så länge, det måste ha varit medan man fortfarande gick i skolan. Så nu ska det bara mysas!


8 km!

Idag sprang jag hela 8 km på löpbandet utan paus!


Veterinärräkning

Så har veterinärräkningen kommit som en trevlig julklapp, eller inte. Jag hoppas Agria är snabb på att hantera försäkringen så man snart får igen lite pengar. Det som är bra är att jag inte använt försäkringen under den tid jag haft henne så om jag inte förstått helt fel så har jag rabatt.


Nu är det jul...


Bra gjort!

Just avslutat ett pass på löpbandet och det blev hela 7km! Känner mig rätt nöjd över mig själv med det resultatet.


Mysdag

Det är så skönt då man gjort klart allt på stallet på förmiddagen. Då kan eftermiddagen spenderas i lägenheten där man myser med allt julpynt.

Ikväll blir det julfest på stallet med gogröt :)


Sjuk häst i måndags


Dålig start på veckan

I söndagskväll fick jag ett samtal från stallet då de misstänkte att Levina hade kolik. Det resulterade i 1,5 vaket dygn för min del. Efter 4påsar dropp, vatten och olja i tarmen, en natt med promenad i ridhuset, två besök av veterinär och en veterinär som fick plocka ur bajs ur tarmen så blev hon äntligen frisk. Hon hade av någon anledning fått förstoppning och det har aldrig hänt tidigare. Man hann ha många tankar i huvudet innan hon äntligen blev bättre och jag hoppas att det inte kommer igen på ett tag. Det fick bli en ledig måndag för mig och en kortare dag på tisdag då jag hade lite sömn att ta igen då jag äntligen fick lägga mig i sängen på måndagkväll.
Tur det finns bra och snälla veterinärer i Lycksele!


Jour

Nu drar jag iväg på stallet för en dag med jour. Det blev lite strul med jourschemat så jag och pappa tog på oss en dag för att vara snälla. Jag tycker inte att det är så farligt, dels handlar det bara om en dag och dels så är vi ganska effektiva så det brukar gå ganska snabbt för oss.

Löpbandet

Idag blev det dryga 6km på löpbandet. De första 20min körde jag ett förinställt program som hette Cross country run. Det var som att löpa i kuperad terräng med varierat tempo och lutning, var faktiskt riktigt kul!
Så sammantaget har det hittills i veckan blivit 4 pass på löpbandet, min nya vän.

Irjaträning

Idag var det åter dags för träning och ikväll hade jag förmånen att rida själv. Det blev mycket övergångar, olika tempon och himmel vilka ökningar hon fick till. Jag tror faktiskt de var de bästa vi någonsin gjort och flera skänkelvikningar var det som att vi bara flöt igenom. I galoppen var fokus på att jag INTE skulle sänks innerhanden och det är sannerligen inte lätt. Det är vad jag ska lägga mitt fokus på den närmaste tiden för att lämna den ovanan bakom mig.

Och hurra för att det inte var dammigt i ridhuset ikväll :)


Löpning

Idag blev det ännu ett pass på löpbandet. Jag körde intervallträning och avslutade sedan med att jogga i lugnare tempo. Sammanlagt blev det ca 6,2 km och det är jag nöjd med.


Löpning


Fri tillgång på hö

När det blir så här kallt ute så känns det så bra att hästen går på fri tillgång av hösilage i hagen. Då behöver jag inte må dåligt över att hon ska stå ute och frysa i ett hörn. Man säger ju att så länge hästen har mat att äta på så fryser de inte och jag väljer att tro att det stämmer.


Harmonisk träning i DAMMIGT ridhus

Idag blev det dressyr i ridhuset vilket var skönt då det var över -20 ute. Idag var tanken att bara finna harmoni i ridningen och det gick jättebra, vi körde lite skänkelvikningar, olika tempon och stora runda spår. Det blev ridning i alla gångarter utan att hon började stressa upp sig. En anledning till att det gick så fint var nog för att jag försökte att inte överarbeta och inte använda händerna för mycket.

Något som var synd var dock att det var VÄLDIGT DAMMIGT i ridhuset. Det gick knappt att se genom glasögonen efter passet. Jag hoppas det är bättre tills imorgon då det är träning för Irja som gäller.


Klumpigt!

När jag var på väg till stallet igår så upptäckte jag att nyckeln var borta vilket gjorde det svårt att göra nåt vettigt med hästen. Så istället tog vi oss en promenad och det var ingen större fara eftersom det blev dressyr igår och det blir det även imorgon och på onsdag är det träning för Irja. Det jobbigaste är att jag fortfarande inte vet var jag har nyckeln så det blir till att leta efter den, har ju ganska stort behov av den.


Riktig vinter

Nu börjat det bli riktig vinter utomhus med ordentliga minusgrader. Det känns så där att motionera hästen utomhus ikväll med det är bara att klä sig ordentligt så ska nog det gå bra.


Stockholm horse show

Sitter och tittar på sammandrag från SHS och önskar att man fått fara dit en gång till. Det är ju en helt otrolig stämning då man sitter på läktaren och tittar på världsstjärnorna. Sen skulle det inte skadat att ha en massa pengar med sig så man kunde shoppa loss på mässan :)


Dagens dressyrpass

Innan passet hade jag lagt upp en plan på allt jag skulle träna på under passet och misstaget jag gjorde var att jag hade för många olika delar. Så i början av passet bestämde jag för att lägga fokus på galoppen. Vi börjar med att träna öppna i galopp och det gick bra i vänster varv och okej i höger. I höger tyckte hon det var jobbigare så man fick verkligen rida varje steg annars bröt hon av. Vi avslutade med att rida på volt i båda varven och öva övergångar mellan alla gångarter. Här gäller det att hålla sig lugn så hon inte hetsar upp sig. Jag känner att jag under detta pass föll tillbaka till att hålla på för mycket med händerna vilket visar sig på Levina. Så sammanfattningsvis så var det ett okej pass men inget wowpass.


Pannband i julklapp

Det här tycker jag är fint och dessutom inte så dyrt, endast 129 kr på Hööks.
 

RSS 2.0