Konditionsträning

Trots ett monsterpass med hästen så bestämde jag mig ändå för att hålla min planering och fara ut och springa. Dock blev det bara en runda idag men det kändes alldeles tillräckligt. Dessutom så gick jag ju faktiskt båda till och från jobbet idag så jag är nöjd.
Dessutom tyckte hunden det var kul.


Det skulle bara bli ett kort pass...

Men det tog 1h och 20 min innan jag kunde ge mig och det var vänster galoppen som tjafsade. I höger galopp gick hon jättefint men vänster...oj, oj, oj. Ett tag funderade jag på att bara hoppa av och lägga mig och grina mitt i ridhuset men jag sansade mig och tänkte att deg kan bli jobbigt och förklara om det kommer in nån och ser mig ligga där mitt i ridhuset. Till sist lossnade det iaf och jag kunde avsluta passet men jag var helt slut då så snälla pappa kom hjälpte mig med stalltjänsten.
Det positiva var ju att allt annat gick fint!


Pigg igen!

Tyckte det kändes väldigt jobbigt att gå hem efter jobbet då man är trött och seg. Men nu då jag väl gjort det så är jag ju mycket piggare!


Cookie dough, min nya last

Så sjukt gott!


Spännande träning med imma på glasögonen

Ikväll var jag faktiskt sugen på en löptur men det var inte sambon så det blev jag och hunden istället. Det är så spännande nu på vintern när man har glasögon. Då man anstränger sig så immar de igen vilket gör det svårt att se, speciellt i mörker. Men vi tog oss fram utan några större missöden trots allt och jag känner mig nöjd över mig själv!


Tugga grus= dagens ridpass

Och då menar jag inte att jag åkt i backen utan att det var väldigt dammigt. Man känner sig så dum mot hästen då man rider i dammet men man har ju inte så mycket val. Jag försökte istället vara effektiv så att passet inte behövde vara så länge. Vi fokuserade på övergångar och på att rida innanför spåret eftersom Levina gärna trycket ut mot väggen i ridhuset. Vi fick ha några diskussioner ibland då hon ville skjuta ut bogen och fara iväg men överlag är jag ändå ganska nöjd :)

Nu laddar vi för Irjaträning imorgon!


Träning

Idag blev det en löptur i det fina vädret innan mörkret lade dig. Jag har hittat en bra runda på 2,5 km som vi kan springa nu i vinter då man inte kan vara på elljuspåret. Planen är att det ska bli två vara vid varje träning så man kommer upp i fem kilometer. Det är dessutom en bra slinga för mig som inte direkt trivs i mörker då det är inom bebyggt område.


Hästannonser

Jag tycker det är roligt att titta runt på hästannonser och ibland kan man hitta intressanta formuleringar i dessa. Idag hittade jag t.ex. detta "Kan fattningar, flyttningar, öppna, slutna, vändningar osv. Mycket lättlärd och lyhörd och synnerligen mjuk o fin i munnen ". Jag blir väldigt nyfiken på vad som menas med att hon kan flyttningar och vändningar...

Snabb stallvisit

Idag var jag klar redan vid 10-tiden. Då hade jag hunnit göra allt i stallet och motionerat hästen. Det blev löshoppning och då går det snabbt att träna, hon tycker dessutom att det är jättekul.

Idag var det mer är -10 ute så hon fick premiäranvända sitt nya vintertäcke från Biltema och det verkar vara bra än så länge iallafall 😄


Bara för att sommaren är långt borta


OUTSTANDING


Dagens pass

Idag blev det longering i paddocken. Det var så himla fint väder så jag ville verkligen inte stänga in mig i ridhuset då. Eftersom vi bara skulle ta ett lugnt pass idag så passade det bra att vara i paddocken då vi hade turen att det kommit lite snö vilket gjorde att det gick att trava lite grann också.

Efter detta pass började ett träningspass för jag och pappa då vi skulle få in en hösilagebal i höladan. Eftersom att jag har en extra så ska den användas till kvällsmat sedan då de går på fri tillgång i hagen och då är det skönt att ha den inomhus. Vi fick börja med att dra loss lager på lager och sedan lasta in i höladan och när vi fått bort tillräckligt mycket lyckades vi med hjälp av våra muskler få in den inomhus så nu är det gjort.


Morgonpromenad

En morgonpromenad med hunden i härligt väder är en bra start på morgonen 😄


Vaccinering

Eftersom Levina blev vaccinerad igår har hon vilat två dagar och i morgon blir det ett lugnt pass för att sätta igång igen.

Här har snön fallit mer eller mindre hela dagen idag så nu känns det som att vintern är här. Men mitt på dagen var det riktigt fint med solsken och alldeles vitt så då passade jag och en vän på att ta en promenad i det fina vädret.


Tacksam

Idag är jag extra tacksam över min fina häst. Tyvärr måste det hända sorgliga saker för att man själv verkligen ska uppskatta det man har. Sänder varma tankar till familjen som varit tvungen att ta farväl av sin älskade häst.

Kvällsmys

Mys framför tvn med tända ljus och hunden liggandes vid benen. En skön kväll helt enkelt.


Carina Berg

Jag skulle vilja ha hennes jobb i Berg flyttar in. Tänk att få bo i kändisarnas hem t.ex. Jesper Parnevik eller Henrik Lundqvist. Fast det kanske skulle vara bättre att få massa pengar så man kan få bo så själv. Man kan ju alltid drömma 😄


Trög, trögare. Levina?

Nej, riktigt så farligt var det inte men man får kämpa mer för att få henne framåt i ridhuset och därför låg fokuset just på det under dagens pass. Det gick till slut i ganska hyfsat tempo i både trav och galopp men det kom definitivt inte gratis.
Vi körde även lite miljöträning vid kortsidan med läktare då Levina ofta spänner sig när man rider förbi där och vi lyckades bra med det till slut men blir att fortsätta träna på detta. Jag tränade det genom att ligga på volten och byta varv med jämna mellanrum tills hon kunde slappna av i båda varven.
 
Var för övrigt lite spännande att ta in hästen då hennes hagkompis tyckte hon skulle vara kvar i hagen, det resulterade i att den hästen sparkade mot mig eftersom jag tyckte hon skulle gå ifrån Levina. 

Irjaträning

I dag blev det första träningen för hösten i ridhuset. Vi började passet med att ligga på stora mittvolten med tänket att framdelen ska gå lite utanför bakdelens spår. Sedan varvade vi mellan liten och stor volt och när vi låg på den lilla volten skulle vi göra skänkelvikning ut till stora voltspåret. Här gällde det att verkligen möta upp på utsidan. Detta arbete gjordes både i trav och galopp i båda varven. Galoppen blev lite svårare då jag lättare fastnar i innertygeln och det blir diagonallåsning=avbrott. Detta arbete var mest för att verkligen stretcha hästarna.
Passet avslutades med en väldigt rolig övning där vi skulle rida sluta i en sax över medellinjen. Vi började alltså vända upp på medellinjen och göra sluta tre steg, sedan rakställa och sluta över medellinjen sex steg, rakställa och sluta tillbaka sex steg tills vi var vid kortsidan. Själva övningen gick bättre än förväntat men att hålla koll på antal steg var lite svårare. Men det är jättekul de stunder då det känns dom att man dansar fram 😄

Sammanfattningsvis så är jag återigen supernöjd med min duktiga häst! Och dessutom så dammade det inte i ridhuset idag.

Imorgon blir det ett mjukgörande pass för hästen innan vaccinering på torsdag.


Huvudvärk

Så nu blir det sängen. Och ikväll påbörjas en ny bok.

https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/2248076/images/2012/pic_508596eb9606ee030ea9e983.jpg" class="image">


Skrittpass

Idag blev det ett skrittapass i paddocken. Går inte att göra så mycket annat då underlaget är väldigt hårt. Fokuserade på formen och på att länga tyglarna för att sedan plocka upp henne med bibehållen form. Gick över förväntan men även något som vi ska träna vidare på i vinter. Det är en sån där sak som jag glömmer att träna på vilket märks varje tävling.
Tränade även några halter och de blir bättre och bättre. Båda uppställningen och formen.

+ hästens form
- mina händer ska hållas mer ihop, blir lätt så att jag breddar dem i onödan


Veckans mål med löpning

Blev en löptur idag också med sambo och hund. Det betyder att det blev två dagars konditionsträning denna vecka så målet för veckan som var tre gånger blev inte helt uppfyllt. Men känner mig ändå nöjd med att jag är på rätt väg. En dag blev det ju dessutom dryga sju kilometers promenad med jobbet.


Dagens pass

Idag var det ridhuset som gällde då marken tyvärr frusit på. Det gick sådär och det mesta berodde på mig själv och min ridning. Jag var alldeles för stressad och höll på för mycket med händerna vilket såklart ger hästen dåliga förutsättningar. Nu blir det för mig att gå tillbaka till grunderna så ska det nog lossna. Tyvärr är jag så oinspirerad till att träna i ridhuset men har inte så mycket till val just nu.


Löshoppning

Igår fick det bli löshoppning för Levina och oj vad hon tycker det är kul 😄. Jag hade även turen att någon hade lämnat kvar hinder i ridhuset så det blev inte alltför mycket bärande.


Fina hästen

Men oj vad vi gick kämpa för att få en bild. Hon var mer intresserad av fruset gräs än att bli fotograferad.


Lördagsmorgon

Härligt väder och en bra start på dagen :)


Oct. 20, 2012


Oct. 20, 2012


Den bästa tiden

Fredagskväll är den bästa tiden på veckan. Då har man hela helgen framför sig och förhoppningsvis en sovmorgon också. Så just nu ska jag bara njuta :)


Vila och träning

Idag blev det vila för hästen så hunden fick följa med på stallet då det bara skulle mockas och fylla mat. Dock var hon inte så trevlig att ha med då hon tyckte det var en bra idé att rulla i gegga. Som tur var kan man duscha av henne innan man åker hem.

För egen del blev det till att träna löpning. Sambon var snäll och följde med trots att han inte alls kände sig taggad. Blev i alla fall 30 min träning vilket känns bra.


Nyfiken häst?


Tvätta hunden

Om man får följa med till stallet och där väljer att rulla sig i smuts får man finna sig i en dusch innan man åker hem.


Speglar

En stor fördel med att rida i ridhuset är att det finns speglar så man ibland kan se hur det egentligen ser ut när man rider. Jag skulle önska att man kunde ha speglar en hel ångsida och kortsida så att man verkligen skulle kunna se hur det ser ut när man rider i olika moment. Nu får man skynda sig kolla då man rider förbi och förhoppningsvis går det bra just när man passerar.Speglar kan verkligen vara ett bra hjälpmedel när man rider själv och tränar.

Vinter


Ridhus vs paddock

Om jag ska välja mellan ett ridpass inne i ridhuset eller ute i paddocken så väljer jag helt klart paddocken. Jag tycker det känns så tråkigt när man ska stänga in sig inomhus, är mycket härligare och mer inspirerat utomhus. Därför kan vintern vara ganska jobbig så jag hoppas att paddocken är bättre uppskottad i vinter än den var förra året. Då kan man träna ute så länge väder och underlag tillåter.


Snö=ljusare ute

Det bästa med att snön kommer är att det blir så pass mycket ljusare ute, det gillar jag. Synd bara att vintern ska vara så fasligt lång. Känns som en lång period innan man får känna värme igen.


Irjaträning

Idag kom årets första snö och jag upptäckte då att jag återigen glömt att det bästa är att sätta på sulor direkt man byter till vinterskorna. Så dagen innehöll årets första styltor men bästa hästen kämpade ändå på bra hela passet. Vi skippade galoppen men det gick rätt bra så länge man travade.
På grund av underlaget så tränade vi främst i trav med skänkelvikningar och slutor.

Man blir väldigt bortskämd nu då Levina bara levererar och levererar vartenda träningspass. Samtidigt som det är superkul att rida :) Jag får komna ihåg denna känsla sedan då vi får något sämre pass men hoppas det dröjer ett tag till dess.


Sverigetäcket

Nu då det regnat väldigt mycket en tid är jag väldigt nöjd med mina täcken, Sverigetäcket. De tål verkligen mycket regn utan att bli blöt igenom vilket känns bra som hästägare. Det är inte roligt att ta in hästen och det har blivit blött igenom, stackarn kan då ha fått stå i ett genomblött täcke i flera timmar.

Johan Fyrberg

Imorgon ska jag på föreläsning med Johan Fyrberg som kommer prata om hur viktigt det är med mental träning och bra kosthållning för att lyckas och må bra på tävling och träning. Ska bli väldigt intressant och förhoppningsvis lärorikt. Jag hoppas det är något man kan ha nytta av när det är tävling.

Äntligen!

Äntligen tog jag mig ut på ett löppass igen och det var helt klart tack vare sambon för hade jag själv fått bestämma hade jag hoppat över. Men det är ju så skönt då man väl tagit sig ut och sprungit klart, man känner sig så duktig. Så nu hooppas jag att jag lyckas ta mig ut på ett antal pass till veckan så jag kommer igång igen. Hade ju ett uppehåll då jag hade jourvecka och så tänkte jag komma igång igen dennna vecka men det har gått trögt fram tills idag. Jag känner verkligen att jag behöver hålla igång med löpningnen, både för att jag mår bättre men även för att jag orkar rida bättre.

Dagens dressyrpass

Ridpasset såg ut som följande:
- Uppvärmning i skritt på lång tygel 10 min, trav i lägre form på stora runda spår under lättridning 10 min och därefter skrittpaus.
- Fokus på öppnor i båda varven, gick bättre då jag slutade överarbete, går bäst om man bara tänker öppna. Skrittpaus.
- Förvänd galopp. Fattade galopp vid E eller B beroende på varv, sedan halvt igenom och fortsatte kortsidan och halva långsidan i förvänd galopp. Direkt efter avbrottet tänkte vi öppna för att hon direkt skulle få något att fokusera på. I dag blev det ett stort steg framåt då hon höll formen mycket bättre i den förvända galoppen. Jättekul! Då det gick så bra tog vi även serpentiner i galoppen.
- Avslutade i låg form i trav under lättridning.
Det är så kul att träna med fina hästen trots mindre trevligt höstväder :)
 
+Förvända galoppen tog ett steg fram
  
-Rytaren måste hålla händerna mer stilla

Gårdagens träning

I går hade jag och Levina fokus på att mjuka upp oss och träna på att hålla handen stilla. Vi körde på skänkelvikningar på olika linjer och var noga på att variera varven. Hon fick mestadels gå i lägre form för att sträcka ut ryggen. Vi avslutade med galopparbete vilket gick väldigt bra! Så kul då man känner skillnad och mycket beror på att jag förbättrat min hand som numera är mycket mer stilla (dock inte hela tiden)
 
+ Bättre hand hos ryttaren
+ Stabilare form i galoppen hos hästen
 
- Ryttaren måste bli bättre på att hålla ihop händerna
- Lite bättre tempo i traven är önsvärd

Sovmorgon

Äntligen helg och imorgon är det sovmorgon. Hoppas jag kan sova ett tag på morgonen och inte vakna pigg och alert kl 6.

Kvällen har spenderats med fika hos en vän. Väldigt trevligt och mycket gott.

Kvällens dressyrpass kommer få en utvärdering men kan bara säga att min fina häst är så kul att rida!


Dagens ICArecept

Lasange med kassler och timjan.


Longering av den högre skolan

Idag körde jag och Levina longering av den högre skolan. I vänster varv valde vi att hålla oss på vanlig nivå men i höger varv ville vi höja oss lite grann så där körde vi förvänd galopp mest hela tiden (det var nog mer Levina som ville höja nivån lite grann, jag hade varit nöjd med rätt galopp i varje varv).


Tacksam över tränare

Vilken otrolig lyx vi har i Lycksele sedan Irja kom tillbaka! Det gör så mycket då man får möjlighet att tränare för en bra tränare varje vecka och när man börjar tänka efter så har det hänt väldigt mycket på det här sista året.
Och jag känner stor tacksamhet över den möjlighet vi har fått i vår lilla stad i inlandet. Det är inget vi varit bortskämda med.


Älskade häst

I går var det återigen dags för Irjaträning och det är en fröjd varje gång. Fina hästen har börjat gå så bra att dessa träningar är som värsta lyckopillret!
I går blev det mycket mjukgörande arbete med lägre form och mjuka upp hela kroppen, Vi började med skänkelvikningar som har börjat gå riktigt bra, speciellt för höger skänkel. I andra varvet får jag kämpa lite med med att hålla ihop yttersidan. Sedan gick vi vidare till att göra öppnor vilket gick super i båda varven. I början överjobbade jag dem men då Irja sa åt mig att göra mindre hjälper så började jag med att bara tänka öppnor och himmel vilken skillnad och vilken känsla då man bara tänker och hästen förstår precis vad den ska göra, Då känner man att vi har höjt oss ett snäpp. Efter detta blev det några sluta på diagonalen där fokus låg på att få henne att gå rätt några steg för att sedan avbryta då en diagonal i dagsläget är lite för jobbigt för henne och nu handlar det mer om inlärning. Sedan avslutade vi med lite galopparbete där mitt fokus är att hålla stilla händerna. I slutet lyckades jag med det och det är så kul då man får sina aha-upplevelser. Men jag har mycket kvar att jobba med för att konsekvent sitta stilla med handen. Minsta lillla förändring jag känner så faller jag tillbaka till att tjarva för mycket med dom.
 
Jag är verkligen så nöjd med min häst och det är så roligt med hennes inställning. Hon vill så gärna vara till lags och går bara och väntar på nästa hjälper. Älskade häst!

Regn, regn, regn

När ska regnandet ta slut? Det kommer ju bara mer och mer. Dessutom blir man mycket tröttare av sånt väder. Tycker riktigt synd om de hästar som får stå i hagar bestående av en djup sörja och klafsa runt i. Tyvärr är det inget man kan göra något åt, tror ändå de föredrar hagen framför att stå inne i stallet varje dag.
Skulle det inte bli en fin höst då det varit en skitsommar?


Ica-recept

Dagens mat från Ica-recepten blev rökt skinka med tomatsås. Lätt att laga och riktigt gott.

Dagens träning

Tog på mig regnjackan och begav mig till paddocken tillsammans med hästen. Hade turen att det bara duggade medan jag red och eftersom underlaget var ganska blött bestämde jag mig för att träna rida med kandaret igen då det ändå inte skulle bli så avancerad träning. Även denna gång gick det bra. Vi tränade mest på övergångar och att rida i blöt paddock. Levina är inte så förtjust då underlaget är blött så hon blir ganska trög men idag gick det ändå ganska bra. Gäller att träna på det också då det faktiskt inte alltid är perfekt underlag man tävlar på.


Host, host

I går var jag inne i ridhuset med hästen för första gången på sedan i våras. Tråkigt nog började hon hosta efter det trots att vi bara varit inne ca en halvtimme. Det var tyvärr samma problem i fjol och jag är ganska säker på att det beror på det torra underlaget där inne.  Så i fortsättning blir det till att fösöka hålla sig ute så mycket som det bara går. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder brukar man väl säga. 

Blandad träning

Gårdagens träning med hästen innehöll en blandning av allt möjligt. Vi började med att skritta fram lite överallt runt området då vi hade turen att ha uppehåll i regnet. Sedan gick vi in i ridhuset för longering och då vi ändå var ensamma kom jag på att vi skulle ställa fram ett hinder. Så efter en stunds longering i skritt, trav och galopp fick hon löshoppa och det älskade hon verkligen! Hon gasade på i galoppen och hoppade och studsade för fullt, så kul att se.
 

Efterrätt!

Doppar frukt i smält choklad. Mums!


Hjälm på huvudet

Följande text har jag lånat från Emelie Brolins blogg och jag tycker det är så bra sagt.
"Återigen vill jag slå ett slag för hjälmen och påpeka att det verkligen är ur tiden att rida utan hjälm, ser ibland några yngre tjejer som rider runt på sina ponnyer eller hästar utan hjälm. Väldigt icke-coolt om ni frågar mig och otroligt onödigt…"
 Vi håller trots allt på med levande djur och även den snällaste hästen kan helt plötsligt bli rädd och dimper man ner i backen med huvudet kan det få allvarliga konsekvenser för framtiden. Det känns så fruktansvärt ovärt då man lätt kan skydda sig genom att sätta på hjälmen.
 

Oväder

Regnet öser ner och det blåser för fullt utanför fönstret. Hoppas på bättre väder imorgonbitti annars blir det ju mindre roligt att ta ut hästarna. Och det känns ju inte alltför mysigt för hästarna heller att stå ute i hagen om det regnar och blåser hela dagen.


Passet med kandar.

Det gick riktigt bra att använda kandaret igen! Har inte använt det på ett tag och sist gick det inte så jättebra. Denna gång skrittade jag först fram ordentligt utan att använda stången. Sedan kortade jag upp båda tyglarna och red på stora spår i skritt och försökte att bara vara mjuk och fin i handen, Då det gick så bra så provade vi även traven och det var inga problem. Red som sagt ganska kravlöst då vi bara skulle jogga bort eventuell träningsvärk efter Irjaträningen.
Det är inte bara hästen som ska vänja sig vid kandaret utan även jag behöver träna med det, är lite annorlunda då man är van att rida med träns och en tygel.

Överraskning

Fick en trevlig överraskning på jobbet igår!


Kandar

Idag tränar vi att rida med kandaret. Levina är taggad!


Höstfint!


Irja-träning

Ikväll var det dags för träning för Irja igen och det gick väldigt bra :) Vi började med galopparbete och tränade förvänd galopp. Galoppen är ju vår svaghet då Levina blir lite pigg och mina händer börjar leva sitt eget liv men det går framåt. Det år så härligt de stunder man får till det och nu händer det oftare och oftare vilket verkligen är inspirerande till att fortsätta träna. Denna svaghet ska förhoppningsvis bli till en styrka efter träningsperioden. Vi avslutade med skrittpiruetter och sidvärtsrörelser. Skrittpiruetterna har verkligen förbättrats och idag höll hon formen och trampade på riktigt bra! Sidvärtsrörelserna gick super, speciellt för höger skänkel.
Imorgon blir det ett lugnt pass för att lätta på träningsvärken.

Kan man annat än älska känslan få man går till ett riktigt bra ridpass? Jag skulle svara nej på den frågan.


Jourvecka

Kvällen har spenderats på stallet där det var första kvällen på jourveckan. Allt flöt på bra så nu är det bara sex dagar kvar :)

Kvällens ridpass gick sådär men man kan ju inte alltid vara på topp. Det roliga var att jag under hela passet hade olika saker som Patrik kittel sa i huvudet. Bland annat då jag värmde upp tänkte jag på att ha ett bra tempo, jag red utan spö och tränade på grunder i ridningen. Gäller att komma ihåg de bra sakerna som han sa nu under vinterträningen.

Nu avslutas kvällen framför tvn med vit Marabou choklad och vindruvor.


RSS 2.0